Interim management voor MKB en familiebedrijven

Mijn ervaring en ondernemende leiderschapsstijl brengen snelheid, scherpte en besluitvaardigheid

Waarom interim management?

Interim management helpt bedrijven vooruit in tijden van verandering, crisis, tijdelijke afwezigheid van de directeur of wanneer bepaalde ontwikkelingen vragen om specifieke deskundigheid. Ook bij de verkoop/overname van een onderneming is er vaak vraag naar interim management. Op al die momenten kan een interim directeur de rust bewaren, medewerkers voorbereiden op wat komen gaat en een krachtige nieuwe impuls geven aan het bedrijf.

De ideale interim directeur...

Wat is “de ideale interim manager”? Het antwoord is: die bestaat niet. Of je succes boekt als interim directeur, is vooral situatieafhankelijk. Dus zijn de eigenschappen van de “ideale interim” ook situationeel. In leiderschap, in oplossingen, in processen: Wat is de doelstelling? De bedrijfscultuur? Wat tref je aan? Wat zijn je eerdere ervaringen?
Zelf heb ik in de afgelopen 20 jaar als (interim) directeur bij diverse MKB- en familiebedrijven ervaren dat er zeker bepaalde kwaliteiten zijn die bij élke opdracht van pas komen, zo niet onmisbaar zijn. Vanaf dag 1 volop aan de slag kunnen, bijvoorbeeld. Je snel de markt, mensen en processen eigen maken.

Geen kostbare weken nodig hebben om die materie, de organisatie en de branche te doorgronden. Met je ervaring en voelsprieten snel een gefundeerd oordeel kunnen vormen over wat er nodig is. Ook belangrijk: kunnen omgaan met onrust en angst. Medewerkers met weerstand serieus nemen en de dialoog met hen aangaan. Verder vraagt de functie van interim directeur altijd om integriteit en inlevingsvermogen, maar ook om durf. De durf om bijvoorbeeld bij een voortslepende reorganisatie pas op de plaats te maken en misschien zelfs opnieuw te beginnen.

Zo werk ik

Zelf voeg ik aan bovengenoemde kwaliteiten, die in mijn ogen onlosmakelijk verbonden zijn met interim management, graag mijn persoonlijke extra’s toe: een niet aflatende nieuwsgierigheid, een scherp analytisch vermogen naast het goed kunnen scheiden van hoofd- en bijzaken. Maar vooral: het vertrouwen in de kracht en talenten van mensen en een dynamische en ontspannen, maar resultaatgerichte aanpak.

Open vizier en oprechte interesse
Door te sparren, goed te luisteren, dóór te vragen, te analyseren en daarbij steeds de focus te houden, zorg ik ervoor de organisatie in korte tijd tot in de haarvaten te begrijpen. De basis voor elke positieve verandering.

Coachen en vertrouwen geven
Om bedrijfsdoelen te halen, is vertrouwen geven aan de mensen waar je mee werkt cruciaal. Dat wil niet zeggen dat je als leider zelf achterover leunt. De kunst is om uit meerdere vaatjes te tappen, afhankelijk van bedrijf, mensen en situatie. Soms directief zijn en zeggen wat er nú moet gebeuren. En soms meer delegeren, als klankbord optreden en coachen.

Dynamiek en werkplezier
Walking around, veel kleine gesprekken. Mensen motiveren en de ruimte geven zich te ontplooien. Handen uit de mouwen. Duidelijke beslissingen nemen. Dat past bij mij. Samen serieuze resultaten boeken, maar er mag zeker ook gelachen worden.

Top